Het Zalmhuis

Klassiek etablissement op passende wijze gereconstrueerd

Tussen Capelle aan den IJssel en Rotterdam werd onlangs in het aan de Maas gelegen dorpje Kralingse Veer een stuk historie in ere hersteld. Op de plaats waar voor de oorlog de zalmschouw was, is zojuist aan en deels zelfs in de Maas de reconstructie voltooid van etablissement 't Zalmhuis. Voor het nieuwe paviljoen stond het oorspronkelijke ontwerp model. Het cafe-restaurant dat op 1 mei j.l. officieel werd geopend door demissionair minister Zalm is met veel oog voor detail gebouwd. Wellicht dat die aandacht voor detail die zeker ook geldt voor het dak, bijdraagt in het succes waarmee 't Zalmhuis sindsdien draait. Immers, de bijzondere dakconstructie met rondingen en koepelvormen die door dakdekker Solidak grotendeels werd voorzien van een APP dakbedekking met koperen toplaag, trekt veel aandacht.

Solidak

Het nieuwe Zalmhuis werd ontworpen door Architectenbureau Prins & Kentie en de bouw werd toevertrouwd aan Aannemersbedrijf Rolloos uit Capelle aan den IJssel. Dat besloot het dakwerk uit te besteden aan Solidak in Bodegraven nadat bestudering van de tekeningen duidelijk maakte dat het hier niet om een alledaags dak gaat.

Solidak

Geen sinecure

Boven het restaurant zelf is het bovendak plat, maar aan alle zijden loopt het gerond af. Deze rondingen worden onderbroken door de togen voor de boogramen. Eén verdieping lager is aan de zuidzijde een dakterras aangelegd met aan weerszijden galerijen op houten vlonders. De lange entree aan de noordzijde moest worden voorzien van één grote en zeven kleine koepels. Vanwege exclusiviteit en duurzaamheid werd voor de zichtbare delen van het dak koperen dakbedekking voorgeschreven.
Het calculeren van een dergelijk werk is geen sinecure. "Probeer maar eens op basis van tekeningen een reële inschatting te maken van materiaal en uren. Pas achteraf weet je uiteindelijk of je bij zo'n dak goed gerekend hebt of niet," aldus Nanne Both van Solidak. Door zijn ruime ervaring in zowel het calculeren als het verwerken van diverse dakbedekkingen, bleek hij de zaken juist en vakkundig te hebben ingeschat, daarbij terzijde gestaan door de leverancier van de dakbedekking, Aabo Trading.

Bovendak

SolidakDe constructie van het platte bovendak bestaat uit stalen damwandprofielen met daarop aangebracht een dampremmende PE-folie van 0,2 mm en een isolatielaag Heralan DDP steenwol met een dikte van 120 mm. De dakbedekking van dit vlak bestaat uit een mechanisch bevestigd tweelaags bitumineus systeem met een onderlaag VB 260A10 en een toplaag Aabostretch SBS VB 370A24, voorzien van groene leislag. Voor de opbouw van het terras en de galerijen werd gekozen voor een laag Cevotherm PU 60mm in plaats van steenwol maar de dakbedekking bleef dezelfde.

Zowel de rondingen rondom het bovendak als de togen zijn bedekt met een drielaagse APP dakbedekking: een mechanisch bevestigde onderlaag VB 460A60, aansluitend een vol en zat gebrande tussenlaag VB 460B14 van 3mm en tenslotte hieroverheen een eveneens vol en zat gebrande laag Kopertop Aabo VB 430A54. Al met al een nogal tijdrovende klus, want elk stuk dakbedekking verschilde van vorm en moest dus perfect op maat gesneden worden.

'Eer van je werk'

Dat maatwerk gold ook voor de entree. Alle koepels zijn voorzien van dezelfde koperen dakbedekking. Het dak sluit aldus volledig aan bij de rest van het luxueuze ontwerp en doet werkelijk recht aan de klassieke uitstraling. Nanne Both kijkt dan ook met trots terug op het werk, dat voor hem bovendien nog een extra betekenis kreeg. De afronding van dit project viel namelijk precies samen met het 12,5-jarig jubileum van zijn bedrijf.

Projecten als het Zalmhuis vormen voor Solidak een welkome uitdaging. "Er wordt een behoorlijk beroep gedaan op je vakmanschap, maar je hebt ook echt eer van je werk. Als het aan mij lag, deed ik dit werk 365 dagen per jaar." Hij hoopt dan ook dat zijn getoonde expertise in soortgelijke projecten een vervolg krijgt.

Duurzaam bekijks

Daken die zijn afgewerkt met koper hebben niet alleen een exclusieve uitstraling maar zijn ook bijzonder duurzaam. Immers, doordat de bitumineuze dakbedekking als het ware in koperfolie is verpakt, kan deze onder de koperen toplaag niet verweren door UV-straling. De bovenzijde van de folie zelf zal na verloop van tijd weliswaar oxideren en groen gaan worden maar ook deze oxidatielaag beschermt de koperen folie dan weer.

Solidak

Kortom, deze dakbedekking is bijzonder duurzaam, een factor die bij steeds meer projecten van doorslaggevende betekenis is. Daarnaast trekt zo'n dak aandacht. Want na de opening door minister Zalm loopt het storm bij 't Zalmhuis. Zowel bezoekers als toeschouwers komen van heinde en verre om de in ere herstelde glorie van weleer te aanschouwen. Allemaal zijn ze getuige van het vakmanschap waarmee Nanne Both en zijn medewerkers deze uitdagende klus hebben geklaard.

Wie het ook wil zien, moet vanaf de Brienenoordbrug maar eens kijken in noordelijke richting. Dan is het etablissement al goed te zien. Maar van dichterbij levert een mooier beeld. Of u gaat er gewoon wat eten, want dat kan natuurlijk ook. Vooral de zalm smaakt er goed, maar dat moge duidelijk zijn.

[Auteur: Menno van Leeuwen]